شیف

شیف

نوشته شده در نویسنده 769

شیف

جزیره کوچکی است در شمال غرب بندر بوشهر. امروز این جزیره با جاده‌ای به طول حدود ۱۵ کیلومتر، در ۵ کیلومتری بوشهر به جاده بوشهر- برازجان وصل می‌شود. اینکه آیا با این اتصال بازهم شیف را می‌توان جزیره نامید، پرسشی است.

شیف جزیره‌ای است ماسه‌ای در منتهی الیه تالاب حله که از به‌هم پیوستن آب رودخانه شاپور و دالکی به‌وجودآمده و در ۶ کیلومتری شمال بندر بوشهر واقع می‌باشد.

بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ جمعیت آن ۳۷۰۰ نفر (۸۰۰ خانوار) بوده‌است.

مردم این جزیره غالبا عرب‌زبان با لهجه عربی خاص هستند. این جزیره از دو محله شرقی «حیاره» و غربی «عواسی» تشکیل شده که به‌وسیله یک آبراه کوچک از هم جداشده‌اند. محله شرقی بزرگتر است. معاش عمده مردم جزیره از صیادی است. اهالی شیف به مرغوبیت میگو جزیره می‌نازند. می‌گویند بهترین میگو استان را دارند.

درگذشته، این جزیره را شیخ سعد می‌خواندند، و این بدان خاطر بوده‌است که مزار شیخ سعد در آن قرار دارد. شیخ سعد بنا به قولی یک ایرانی جنگجو بوده که مدتی بر جزیره فرمانروایی می‌کرده‌است. تا سال ۱۳۲۷ خورشیدی، جزیره شیف زیر سلطه احمدخان انگالی قرار داشت و به زور سر نیزه احمدخان نام آن از شیخ سعد به شیف تغییر یافت.

در سال ۱۳۲۷ مردم علیه احمدخان انگالی قیام کردند و با تمام اعضاء خانواده به بوشهر هجرت نمودند و مدت دو سال در محله‌های مختلف بوشهر سکونت گزیدند و پس ازسرنگونی احمدخان مجدداً به جزیره شیف و محل سابق خود مراجعت نمودند. اکنون در شیف از محل حکومت احمدخان، بیش از یک خرابه باقی نمانده‌است.

شیف درگذشته بندر حمل ونقل کالاهای صادراتی و وارداتی از ایران به کشورهای خلیج فارس و برعکس بود و احمدخان از صاحبان کالا مالیات می‌گرفت، به این معنی که تمام کالاها از تهران و اصفهان و شیراز به وسیله چهارپایان به شیف آورده می‌شد و بعد به وسیله لنج به کشورهای خلیج فارس حمل می‌گردید. محل دیگر جزیره بندرگاه است که در جنوب جزیره واقع شده و اکنون مختصر آثاری از آن در جزیره دیده می‌شود.

تعداد سه مسجد مربوط است به اهل سنت و یک مسجد با نام امام جعفر صادق موجود است که در سال ۱۳۷۵ بنا شده در حیطه مدیریت اعتقادی شیعیان فعال است.

در سال‌های اخیر دولت در بخش جنوبی جزیره و در مدخل آن محوطه‌ای را برای ساخت مسکن (مهر) آماده‌سازی کرد و چند بلوک ساختمانی در آن ساختند تا تعدادی از مردم بوشهر را در آنجا سکنا دهند.

متاسفانه، بهداشت محیطی در جزیره شیف بسیار نازل و نامطلوب است. گویی جزیره‌ای است فراموش‌شده. ترکیب کوچه‌ها و خانه‌های شیف بسیار شبیه محله ظلم‌آباد سابق (صلح آباد امروز) است.

منبع:وب سایت جامع گردشگری بوشهرو

راجع به این اثر هم بدانیم
قلعه ریشهر